Gezonde lifestyle: modeverschijnsel of helpend?

Ongetwijfeld ben je, net als ik, het nieuwe jaar begonnen met goede voornemens. Gezonder eten en meer sporten stonden bovenaan mijn lijstje. Maar hoe belangrijk is je levensstijl eigenlijk? En wat valt er allemaal onder leefstijl?

Op Wikipedia wordt levensstijl omschreven als een manier van leven van een individu of groep. Het gaat dus over je levenshouding en het gedrag wat je daarbij laat zien. Tegenwoordig hoor en lees je veel over gezondheid in combinatie met leefstijl. Of ‘lifestyle’, zoals het in de bladen en op social media wordt genoemd.

Effect van lifestyle op je gezondheid

Een gezonde leefstijl is de basis van een goede gezondheid. Als u het mij vraagt heeft een gezonde leefstijl zeker een positief effect op je gezondheid. Andersom is in ieder geval waar: een ongezonde leefstijl is de basis voor veel ziekten en een slechte lichamelijke en geestelijke conditie.

Tegelijkertijd is gezondheid niet helemaal maakbaar. Een ziekte overkomt je vaak. Maar hoe je ermee omgaat is een keuze. En je leefstijl kan daaraan bijdragen. Denk aan hoe je omgaat met stress, je houding naar jezelf en je omgeving toe, denk aan werk-privé balans en tijd voor jezelf maken. En denk ook aan voeding, beweging en  ontspanning. Hoe je jouw leefstijl vorm geeft, is voor iedereen anders. Het gaat erom dat lichaam en geest in balans zijn en dat je voor beide goed zorgt.

Haal eruit wat voor jou werkt

En ja, er wordt door bedrijven en de media natuurlijk gretig gebruik gemaakt van de hype rondom lifestyle. Ze willen je graag laten geloven dat gezondheid wel maakbaar is. Er zijn nog nooit zoveel mensen lid geweest van een sportschool als nu, las ik deze week in de krant. En wat te denken van de superfoods en suikervrije diëten die een enorme hype zijn. Of yoga en mindfulness. Is dat waar we weer energie van gaan krijgen??

Eerlijk is eerlijk, ik heb deze week ook o.a. quinoa en zelfgemaakte hummus gegeten en dat geeft me een goed gevoel. Maar  van de appeltaart met slagroom heb ik vandaag ook erg genoten. En bij yoga en mindfulness vind ik ook zaken die me aanspreken. Kortom, ik haal eruit wat voor mij werkt. Wat dat betreft vind ik het inderdaad een beetje een modeverschijnsel, maar mét helpende elementen.

Dus ik zou zeggen: doe er je voordeel mee, maar blijf ook kritisch kijken. Voor mij is de ideale lifestyle: gezond eten, voldoende bewegen, lief zijn voor mezelf en anderen, fijne herinneringen maken, genieten van wat er is en een positieve levenshouding! En voor jou?

Meer weten? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.