De kracht van een positieve mindset

Wat is het toch een wonder hoe onze hersenen werken! Alles wat je denkt, doet, voelt, ziet, ruikt, hoort en proeft, wordt gecoördineerd vanuit de hersenen. Dankzij de hersenen kun je woorden vormen en gebruiken, lezen, schrijven, je een voorstelling van iets maken, iets tot stand brengen en ervan genieten. Het brein is het belangrijkste deel van het menselijk lichaam. Maar hoe werkt het brein eigenlijk? Kunnen wij ons brein beïnvloeden door middel van een positieve mindset?

Je moet je voorstellen dat in je hersenen miljarden verbindingswegen lopen. Niet alle wegen worden evenveel gebruikt. Wegen die niet of nauwelijks gebruikt worden, zullen op termijn verdwijnen. Wegen die je vaker gebruikt, zullen sterker worden en kun je gemakkelijker opnieuw gebruiken. Denk aan het aanleren van vaardigheden. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.

Bij chronische ziekte of – klachten is er (ongewild) vaak sprake van negatieve gedachten en gevoelens. Dat is logisch. Je wordt geconfronteerd met ziekte en daarbij komen allerlei angsten en onzekerheden kijken. Eerst soms over leven en dood, maar wanneer er perspectief is op (gedeeltelijke) genezing komen er andere vragen boven. Kan ik mijn werk nog blijven doen? Kan ik mijn sociale leven op dezelfde manier blijven vormgeven? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Kortom, kan ik blijven functioneren zoals ik nu doe, op een waardevolle manier blijven meedoen in de samenleving? Vragen die ik allemaal herken vanuit mijn eigen ervaringen.

De werking van gedachten

Soms gaan gedachten met je op de loop. Ook dat is menselijk. Wij zijn geneigd om eerst te kijken naar het negatieve van een situatie of gebeurtenis. Velen zullen dit herkennen. Deze manier van benaderen komt ook voort uit de werking van ons brein. Ons brein is namelijk nog onvoldoende aangepast aan de huidige tijdsgeest. Het is nog grotendeels ingericht zoals in de oertijd, waarbij jagen en overleven het belangrijkste doel waren.

Ons brein is zo geprogrammeerd dat je gevaar snel kunt herkennen en in geval van gevaar snel kunt handelen (vechten, vluchten of bevriezen). Handig als je tegenover een wild dier staat. Alleen in onze huidige maatschappij zijn er nauwelijks nog directe gevaren en zou het fijn zijn als we die functie wat meer links kunnen laten liggen en minder vaak in de angst-, stress- of piekermodus schieten. Het goede nieuws is: dit kun je trainen.

Aandacht terugbrengen naar het hier en nu

Maar, hoe dan? Kortgezegd, door je bewust te worden van je gedachten en gevoelens. Wanneer je je bewust bent van wat je denkt en voelt, kun je dit gaan beïnvloeden. Neem eens de tijd om je gedachten en gevoelens te observeren en kijk wat er gebeurt.

Naarmate je dit vaker doet ga je patronen herkennen. Je herkent dat gedachten met je op de loop gaan; je maakt je zorgen of bent aan het piekeren. Deze gedachten gaan over het verleden – wat er is gebeurd – of over de toekomst – wat zou kunnen gebeuren. Wanneer je dit merkt, probeer je je aandacht terug te brengen naar het hier en nu, bijvoorbeeld naar je ademhaling. Je kunt je ook richten op iets anders wat je op dat moment aan het doen bent. Verwacht niet dat je dit meteen kunt. Je gedachten gaan vast nog vaak met je op de loop.

Trainen om een positieve mindset te creëren kost tijd. Het duurt een aantal weken voor je nieuw gedrag hebt aangeleerd en daarna wil je het blijven vasthouden, wat ook de nodige (tijds)investering vraagt. Na verloop van tijd ga je echter merken dat het effect heeft.

Positieve mindset in de praktijk

Zelf pas ik dit veel toe in mijn dagelijks leven. Ik wind me bijvoorbeeld niet meer op als ik in de file sta, maar probeer te genieten van het mooie landschap om me heen of van de muziek die ik in de auto luister – en leg me erbij neer dat ik langer onderweg ben. Maar ook bij tegenslagen met mijn gezondheid, kies ik ervoor om het piekeren over het verleden of de toekomst tot een minimum te beperken. De negatieve, zorgelijke gedachten mogen er best zijn, ik geef er alleen niet zoveel aandacht aan. Het scheelt mij in ieder geval een hoop stress en gepieker en ik gun een ieder deze positieve mindset!

Meer weten? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.