Onzichtbaar ziek
Bij veel chronische ziekten of –klachten zie je aan de buitenkant niets aan iemand. Enerzijds fijn, maar anderzijds lastig. Het vraagt van je dat je duidelijk bent naar je omgeving over je mogelijkheden en beperkingen.
Wat zie je er goed uit!
Binnen coachtrajecten die ik aanbied is het met regelmaat onderwerp van gesprek. Na een periode van ziek zijn weer op je werk verschijnen en dan van collega’s horen: ‘Hoe gaat het met je? Je ziet er wel goed uit!’. Een veel gehoorde, maar vaak pijnlijke opmerking. Want inderdaad, aan de buitenkant is vaak niets te zien. Zeker mensen die wat verderaf staan zien het meestal niet aan je.
Maar jij weet wel beter; de stress en de zorgen die je met je meedraagt, de vermoeidheid waar je dagelijks mee moet dealen. Je hebt het gevoel bij zo’n vraag dat je je moet verdedigen: ‘nou, zo voel ik me anders niet’ of ‘ja, maar eigenlijk gaat het nog helemaal niet zo goed, omdat….’ en dan vertellen wat je hebt meegemaakt de laatste tijd, liefst nog wat aangedikt, want echt, het gaat NIET zo goed. Veel mensen reageren ook met een ongemakkelijke glimlach, want men wil ook niet overkomen als een ‘zeur’.
Ik ben er mee opgehouden. Al een paar jaar zeg ik niets anders dan ‘dankjewel’ op de opmerking ‘wat zie je er goed uit’. Ik doe geen moeite meer om me te verdedigen. De mensen die dichtbij staan weten wel hoe het echt zit en de mensen die het moeten weten probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen.
Communicatie naar je omgeving
Dus, duidelijk zijn naar je omgeving. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Maar hier zit wel de sleutel. Denk erover na voor wie het belangrijk is om iets over je ziekte en klachten te weten. Dat kunnen zijn: je directe collega’s, je leidinggevende, familie, vrienden etc. Neem het ze niet kwalijk als ze in jouw ogen te snel oordelen. Zij weten immers niet hoe het is om onzichtbaar ziek te zijn. Daarna is het aan hen wat ze er al dan niet mee doen. Sommigen begrijpen het pas als ze zelf te maken krijgen met ziekte. En sommige mensen zullen het nooit begrijpen.
Wat werkt wel?
Het enige wat jij kunt doen is het zo goed mogelijk uitleggen. En algemene termen als ‘ik ben heel moe’, daar kunnen mensen niet zoveel mee. Want veel mensen voelen zich vaak moe. Moe zijn is sowieso een heel lastig begrip. Probeer uit te leggen waar je moeheid uit blijkt. Bijvoorbeeld ‘ik moet ieder uur even tien minuten op de bank liggen om te rusten’ of ‘werken kost mij zoveel energie, dat ik in de avonden geen activiteiten meer kan plannen’ of ‘ik kan best een keer naar een feestje, maar dan moet ik de dag erna extra rustmomenten inplannen en zo weinig mogelijk activiteiten doen’.
Kortom, maak het zo concreet mogelijk. En laten we eerlijk zijn, de meeste tijd als mensen je zien gaat het redelijk goed, want op slechte momenten zonderen veel mensen zich af en ben je daadwerkelijk onzichtbaar…
Meer weten? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.