Gezondheid op nummer één

“We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan……” Herman van Veen riep in 1979 met dit lied al op tot onthaasten. Tot een werkelijke verandering heeft het niet geleid. Zou dit nu – ruim 40 jaar later – wel gaan lukken?

Overvallen door corona moeten we ons leven noodgedwongen anders inrichten. Voor sommigen een opluchting, voor anderen een lastige opgave. Hoe doe je dat als die denderende trein ineens stilstaat doordat er aan de noodrem is getrokken?

Het ‘oude normaal’

Het gehaaste leven mis ik niet. Er was in het ‘oude normaal’ weinig tijd en ruimte om met volledige aandacht ergens écht te zijn. Met je gezin, vrienden, familie of collega’s. We racen van afspraak naar afspraak, willen targets halen, presteren, er goed uitzien, alles meemaken, storen ons aan lange files en andere relatief onbelangrijke zaken.

We willen dat het ons en onze kinderen aan niets ontbreekt, vooral tot uiting gebracht in materialisme. Daarnaast vinden we dat onze kinderen – net als wij – niks mogen missen en crossen we ze als taxichauffeur naar sport, clubjes etc. Wat gebeurt er als dat materialisme en al dat presteren er ineens niet meer zo toe doet? En als we daadwerkelijk tijd en ruimte hebben met én voor elkaar, doordat alles stilstaat. Wat als er belangrijkere zaken zijn?

Rutte: volksgezondheid prioriteit

Sommigen hebben dit aan den lijve ervaren, voor of tijdens de corona-tijd. Gezondheid is het allerbelangrijkste wat er is. We hebben het Mark Rutte verschillende keren horen zeggen tijdens persconferenties: ‘de volksgezondheid is prioriteit nummer één’. Ja, velen van jullie zullen het beamen, gezondheid is belangrijk.

Toch wordt gezondheid vaak voor lief genomen. Te vaak, als je het mij vraagt. Je weet pas echt wat gezondheid inhoudt, als het je zelf raakt. Dan is het niet meer zo vanzelfsprekend, maar een groot goed, waar je dankbaar voor mag zijn. Waar je zuinig op bent zolang je het bezit. En waar je tijd en energie in steekt om het zo te houden.

Groeitijd

Als je tot de gelukkigen behoort, die het werkelijke corona-leed bespaard is gebleven, zie dit dan ook als een waardevolle tijd. Een moment van stilstaan en reflectie, van verandering of een nieuwe start.

Wat vind je nu werkelijk belangrijk? Waar besteed jij je kostbare tijd en energie aan en sta je daar nog steeds achter? Zijn er dingen die jij vanaf nu anders gaat doen? Vanuit andere intenties wellicht? Neem eens de tijd om na te denken over deze vragen, zodat deze bizarre tijd ook een tijd van groei kan zijn. Zorg goed voor jezelf.

Meer weten? Lees hier wat ik voor jou kan betekenen.