De impact van corona

Op dag 2 na de zomervakantie een telefoontje van school: ‘Er is een corona-besmetting geconstateerd, kunnen jullie de kinderen ophalen?’ ‘Maar natuurlijk’, antwoord ik met een ietwat cynische ondertoon die ik waarschijnlijk vooral zelf hoor.


Martine uit Vleuten is Stress en Burn-out coach en Wandelcoach. Daarnaast geeft ze trainingen op het gebied van work-life-balance en blogt ze regelmatig voor het Leidsche Rijn Magazine.

De start van het schooljaar was onrustig. Daar waar ik standaard wat extra me-time inplan zo’n eerste week na de zomervakantie – want ja, van vakantie met kinderen rust ik toch net wat minder uit- bleef daar dit keer weinig van over. Gelukkig ging het telefoontje over een contact van vijf dagen geleden en konden de kids de volgende dag, met een negatieve test, weer naar school. 

In de regelmodus

Ieder jaar heb ik even tijd nodig om in het ritme te komen. Al op de eerste schooldag sta ik om 8.00 uur bij de groenteboer, omdat ik nog boodschappen moet doen en geen fruit in huis heb voor de pauze. De gymschoenen, die godzijdank nog passen, gaan nog net op tijd mee in de tas. En hoe gaan we het regelen met werk en de voetbaltijden? Wie rijdt wanneer? Alle tijden zijn weer anders vergeleken met het vorige schooljaar. Superhandig om dat jaarlijks te wisselen. Mijn organisatietalent wordt telkens op de proef gesteld.

Quarantaine-vakantie

Op dag 5 is het weer raak. Ik sta op het punt om te vertrekken, als mijn telefoon ontploft met allemaal appjes: een corona-besmetting in de klas. Of we de kinderen a.s.a.p. kunnen ophalen. Ik twijfel nog even om te doen alsof ik mijn telefoon niet heb gezien. Maar lang houd ik dat niet vol. En dus zit de oudste de daarop volgende dagen in quarantaine en offer ik me op om bij hem te blijven. Wat ik stiekem niet zo erg vind. Manlief en de jongste gaan lekker samen op pad en wij verplaatsen ons van de bank in huis, naar de relaxfauteuils in de tuin en andersom. Het zonnetje schijnt en ik kom eindelijk tot rust.

De impact van corona

Inmiddels staat de structuur van werk, voetbal, school en bso weer helemaal. We zitten er allemaal weer ontspannen bij. Wat fijn dat er inmiddels geen hele klassen meer naar huis worden gestuurd bij een besmetting. En het loslaten van de anderhalve meter, betekent weer meer échte ontmoetingen. Het doet me goed. Ik kijk vol goede moed naar de toekomst. Ik realiseer me dat ik deze contacten heb gemist.

Van coachees hoor ik terug hoe corona hen heeft geraakt. Hoe ze nu anders tegen zaken aankijken. Wat het ze heeft opgeleverd. Maar ook wat het ze heeft gekost. Loop jij ergens tegenaan en kom je er zelf niet goed uit? Aarzel niet en neem contact op. Ik loop graag een stukje met je mee. 

Heb je stress-, burn-out of lichamelijk klachten en wil je ervaren wat coaching voor jou kan betekenen? Mail voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.