Aanpassen aan een nieuwe tijd

Zou het ooit weer worden als voor corona? Zouden we volgend jaar weer binnen de anderhalvemeter-cirkel mogen komen? Kunnen we elkaar weer ontmoeten, zoals we in eerdere tijden gewend waren? Of blijft de wereld er echt anders uitzien? En wat kunnen we zelf doen om deze lastige periode zo goed mogelijk door te komen?

Het valt veel mensen zwaar. Zo vlak voor de kerstdagen een ‘harde’ lockdown. Waar corona lange tijd voor veel mensen een ‘ver-van-mijn-bed-show’ was, kent vrijwel iedereen inmiddels iemand in zijn of haar netwerk die corona heeft of heeft gehad. Om mij heen zie ik dat het thuiswerken soms tegenvalt. Alleenstaanden en ouderen vereenzamen. En jongeren missen sociale contacten. Voor velen van ons wordt de wereld alsmaar kleiner. Steeds vaker hoor ik mensen die somber zijn, soms angstig zijn en zich zorgen maken over de toekomst.

Hoe hou je het vol?

In een tijd waarin we veel op onszelf aangewezen zijn, missen we de verbinding. Veerkracht is het vermogen om te gaan met stress en tegenslag. Het betekent niet dat je altijd maar sterk moet zijn. Integendeel, als veerkrachtig persoon kun je tegenslagen en emoties voelen, accepteren en ervan groeien. Oftewel, jezelf vernieuwen en aanpassen aan een nieuwe situatie.

3 Tips om je veerkracht te vergroten:

  • Zorg goed voor jezelf: eet gezond, beweeg voldoende (liefst buiten), slaap voldoende, zorg voor ontspanning en plezier
  • Heb aandacht voor anderen: doe een goede daad (bv. stuur iemand een kaartje, bel een vriend of vriendin om te horen hoe het gaat, breng je oude buurvrouw een kop soep).
  • Ruim op: opruimen geeft letterlijk ruimte, maar ook mentale ruimte en dus veerkracht

Waar heb je invloed op?

Aanpassen aan een nieuwe tijd vraagt een actieve houding. Op veel vragen rondom corona weet helaas niemand het antwoord en moeten we afwachten wat de toekomst ons brengt. Maar er is genoeg wat je wél kunt doen, zoals je veerkracht vergroten. En leren omgaan met onzekerheden. Daarnaast helpt het om je aandacht te richten op waar je invloed op hebt. En de rest zoveel mogelijk los te laten. De zienswijze van de filosoof Epictetus sluit daar mooi bij aan: ‘Geef me de moed te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.’

Ik wens een ieder veel gezondheid toe. Stay Safe.

Meer weten? Lees hier wat ik voor je betekenen.